Teorema lui Pitagora şi zugrăvitul apartamentului

LT Academy

Se spune că un turist străin care făcea o excursie în frumoşii munţi ai României a rătăcit cărarea care îl ducea la cabană. A întâlnit un cioban care îşi păştea oile. Alături de cioban, fiul acestuia învăţa tainele păstoritului de la tatăl său.

Turistul străin se apropie de cioban ca să afle informaţii care să-l ajute şi îl abordează în limba engleză „Do you speak enghlish?”. „Ce zici?” întreabă ciobanul.

„Est ce que vous parlez francais?” continuă străinul. Ciobanul face din nou o faţă mirată. „Parlare italiana?”, „Gavarite paruschi?”, „Sprechen Deutsch?” încearcă străinul disperat să comunice cu ciobanul.

Dacă vede că nu are cu cine să se înţeleagă, turistul pleacă mai departe sperând să se descurge singur.

Băiatul ciobanului, care asistase la tot „dialogul”, îşi întreabă tatăl plin de uimire „Băi tată, vazut-ai câte limbi ştia domnu’ aista?”.

Ciobanul răspunde uitându-se lung peste vârful muntelui „No, că şi la ce i-o folosit?”.

LT Academy - Florin Pasat

LT Academy – Florin Pasat

Acum câteva luni fetiţa mea m-a întrebat „La ce o să-mi folosească în viaţă să ştiu teorema bisectoarei?”.

Sunt tatăl unei fete de 14 ani şi al unui băiat de 18 ani. De-a lungul timpului i-am ajutat la temele de casă în măsura în care m-am priceput. Ştiu din discuţiile cu ei despre stresul pe care îl au părinţii colegilor lor în legătură cu cariera copiilor lor.

Un coleg de-al lui Vlad, după ce s-a pregătit intens 2 ani pentru arhitectură, e forţat acum, înainte de admitere, de către părinţi să se pregătească pentru medicină. Motivul? Au prieteni care au copii arhitecţi şi toţi le-au spus că „arhitecţii mor de foame”.

Nu cred că arhitecţii mor de foame. La fel cum nu cred că doar profesia – oricare ar fi ea – te poate face să ai succes sau nu. Trăim acum acea perioadă a omenirii în care nu o profesie anume îţi asigură o viaţă împlinită, ci VALOAREA pe care o aduci în viaţa celorlalţi.

A fost o vreme în care viaţa „îndestulată” era a agricultorilor. A venit apoi o vreme a muncitorilor. Începând cu anii ’70 aveai o viaţă peste medie dacă erai „intelectual”. A venit apoi revoluţia IT şi, începând cu anii ’90 nici nu poţi avea pretenţie la un job dacă nu stăpâneşti lucrul cu calculatorul.

În toată această evoluţie a societăţii instruirea tradiţională a rămas pe vechile tipare. Vorbeam cu cineva care spunea că la o facultatea de electrotehnică din ţară încă se predau tranzistorii (ca şi cum ai vorbi despre casetofoane când e vorba de înregistrat muzică).

Rezultatul? Copiii noştri nu mai sunt pregătiţi pentru viaţa REALĂ, cea din zilele noastre.

Cunoștințele pe care noi, cei din generația anilor ’60-’70-’80, le-am dobândit în școală și facultate nu ne mai ajută în viața anilor 2014 și care vor mai urma.

În aceste zile cunoştinţele ştiinţifice nu mai fac diferenţa. Dacă acum 10-15 ani îţi trebuiau tabelele lui Rogay (cine mai ţine minte :D) ca să calculezi un logaritm sau un sinus, azi apeşi cu degetul de 3 ori pe telefonul mobil şi ai rezultatul.

Dacă acum 10 ani, când îţi zugrăveai apartamentul, trebuia să calculezi dimensiunile camerelor folosind teorema lui Pitagora, acum scoţi din buzunar un dispozitiv pe care îl lipeşti pe perete şi care îţi afişează inclusiv densitatea de beton a peretelui.

Cunoştinţele şi abilităţile care se predau azi în şcoală şi facultate îi ajută pe absolvenţi doar să supravieţuiască. Pentru o viaţă în abundenţă e nevoie de altfel de cunoştinţe şi abilităţi.

În ziua de azi ceea ce face cu adevărat diferenţa sunt abilităţile de a-ţi seta obiective şi de a le atinge, abilităţile de gestionare a stresului şi a emoţiilor negative, abilităţile de comunicare şi leadership. Şi toate acestea trebuie puse în folosul celorlalţi. Trebuie folosite pentru a aduce valoare în viaţa celor de lângă tine.

Şi asta face LTAcademy. Îţi oferă acele cunoştinţe şi abilităţi care să te ajute să trăieşti viaţa pe care o doreşti cu adevărat. Și, în plus, să aduci valoare în viața celor dragi ție.

by Florin Pasat